Hoe je vanzelf gezonder gaat eten: 3 gouden tips

Zeker twee keer per week kwam ik bij hem…

Met zijn schepnet haalde hij de gele aardappelstaafjes uit het vet en stortte ze in de aluminium bak. Hij strooide er flink wat zout op en als een echte vakman schudde hij de friet door elkaar. Hij verdeelde de glinsterende patat over de bakjes.

Eén van die bakjes was voor mij. Ik pakte de grote gele fles fritessaus van de toonbank, kneep een flinke hoeveelheid in mijn bakje en bestelde nog een vleeskroket. Als toetje nam ik een bananenmilkshake. Voldaan stak ik daarna een sigaretje op.

Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen, maar dit deed ik echt een paar keer per week. Totdat ik steeds minder energie had, niet lekker in mijn vel zat en een hardnekkige schimmelinfectie kreeg. Het was tijd voor een andere leefstijl. 

Ik kreeg vroeger geen snoep

Nu weet ik dat dit het beste is wat elke ouder kan doen, maar als kind frustreerde het mij enorm. Geen mens had toen nog gehoord van alternatieven zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker of honing. Ik loste het op door stiekem mijn speelgoed te verkopen en van de opbrengst snoep te kopen.

Want wat niet mag, wordt extra aantrekkelijk
Dus toen ik op mezelf ging wonen ging ik los. Jarenlang at ik geen gezonde maaltijden en was ik me er totaal onbewust van hoe ik mezelf mishandelde. Gelukkig wist mijn lijf beter. Ik ontwikkelde klachten en kwam bij een hele goede acupuncturist terecht. Met één blik op mijn tong (tong diagnose verteld heel veel over je gezondheid) wist zij het. ‘Wat eet jij in hemelsnaam?’, vroeg zij. Uhhh…

Uit gezonde voeding haal je een groot deel van je energie

Daar kwam ik door schade en schande achter. Ik ging steeds meer van goede voeding genieten, voelde me fitter en kwam van die rottige schimmelinfectie af. Bovendien ervaarde ik dat gezond heel lekker kan zijn.

Maar wat is nou gezonde voeding? Er zijn zoveel keuzes, adviezen en diëten dat geen mens door de bomen het bos meer kan zien. Gezonde voeding is een hype en kent dus ook een verdienmodel. De één weet het nog beter dan de ander.

Hoe weet je wat voor jou werkt?

Om daarachter te komen kunnen we een universele wijsheid toepassen: luister naar de signalen van je lichaam. Kom weer in contact met de oeroude stem die vanaf het ontstaan van de mensheid is ingebouwd. De meesten van ons horen die stem allang niet meer of zijn hem vergeten. Is dat misschien de reden dat we alleen nog vertrouwen op de adviezen van een ander?

Hoe zorg je dat je jouw stem weer hoort?  

Volg deze 3 stappen en je komt er direct achter.

STAP 1: Vraag het je fysieke lichaam

Maak, nadat je gegeten hebt, contact met je lijf door je ogen te sluiten en je handen op je buik te leggen. Vraag jezelf af: is/was mijn buik hier blij mee? Voelt het alsof je buik een sprongetje maakt? Of om in de woorden van opruimgoeroe Marie Kondo te spreken: does it spark joy?

Of ben je juist helemaal vol, ligt je maaltijd als een steen op je maag, doet het pijn of voel je je opgeblazen? Is dat laatste het geval dan kun je concluderen dat deze maaltijd niet goed voor je was en je het een volgende keer beter niet kunt nemen.

STAP 2: Vraag het je emotionele lichaam

Ik zeg het eerlijk, deze is tricky. Want als ik bijvoorbeeld chocolade (melk, geen puur) eet, lijkt het alsof ik in eerste instantie blij ben. Als ex-suikerverslaafde reageert mijn systeem direct op deze zoete beloning. Ik moet dus echt even de tijd nemen om contact te maken met mijn originele en echte gevoel. Dat doe ik door mijzelf waar te nemen, net als in een meditatie. Als ik dat doe, dan merk ik dat ik me na het eten van melkchocolade slechter voel, een beetje katerig en licht chagrijnig.

Dit gebeurt me ook wel eens met vlees en soms met yoghurt of kwark. Mijn emotionele lichaam reageert dus wel degelijk en geeft heldere signalen of eten wel of niet goed voor me is. Schrijf je bevindingen op in een dagboekje, zo kun je patronen ontdekken.

STAP 3: Vraag het je mentale lichaam

Zet je verstand in, gebruik die grijze massa in je hoofd, daar is je brein voor gemaakt. En daarmee bedoel ik niet dat je je schuldig moet voelen als je iets ‘slechts’ eet, maar wees je er wel van bewust. Het kan ook een weloverwogen keus zijn om soms iets te nemen waarvan je weet dat het niet gezond is. Dat is prima!

Je kunt hier de 80-20 regel toepassen: 80% van je eten is gezond en 20% niet. Je kunt het ook ook toepassen op de dagen van de week. Doordeweeks eet je gezond en in het weekend laat je de teugels wat vieren.

Start vandaag nog met het toepassen van deze tips

Je zult gaan merken dat het, als je dit vaker doet, echt in je systeem komt. Je gaat het dan al toepassen vóór je gaat eten, bijvoorbeeld als je boodschappen doet. Die innerlijke stem wordt een innerlijk kompas, een radar waar je feilloos op kunt gaan varen. 

En bedenk goed, je innerlijke wijze vrouw is er al. Je hoeft hem niet te zoeken, alleen wakker te maken.