3 stappen die je kunt nemen als je je baan niet meer leuk vindt. 

Je bent niet tevreden met je huidige baan. Je voelt het knagen maar weet geen oplossing. In je hoofd wordt het groter en groter. Misschien ben je wel een van die vele vrouwen die als kind stimulans heeft gemist. Nu voel je wel de ambitie maar niet het vertrouwen dat je het kan. Het gevolg: je blijft kiezen voor zekerheidMaar dat hoeft niet. Ik ga je helpen.

1. Verander de manier hoe je over je werk denkt


Ik focuste me vroeger alleen maar op wat een T..T(!) mijn manager was. Dat was fijne afleiding, maar het hielp mij helemaal niets natuurlijk. Ik zag alleen maar de tekortkomingen en gebreken van haar en van het hele bedrijf. Het ontevreden gevoel zwol aan als een paddestoel die op ontploffen stond. Ik ging me steeds slechter voelen over mijn werk, steeds meer klagen tegen anderen en ik werd steeds chagrijniger. 

Waar je op focust, wordt nou eenmaal meer

Het maakt niet uit of dat positief of negatief is. Door erover te praten en te klagen vond ik geen oplossing maar vergrootte ik mijn probleem. Ik ondernam zo geen stappen om er zelf iets aan te doen of te veranderen. Mijn motivatie werd minder en minder. 

Totdat ik me besefte dat niemand, maar dan ook echt niemand, mij dwong om daar te blijven werken. Ik had zelf gewoon niet de ballen om weg te gaan. Au! Dat deed pijn maar het was wel de waarheid. Mentaal was ik nog niet klaar om mijn eigen bedrijf te starten. Klagen leek een instant fix maar was een mega valkuil. De dag na dit inzicht besloot ik het anders te doen.

Ik ging andersom denken

Ik ging kijken wat er wel allemaal was. Mijn manager kon ik namelijk best mee lachen, ik had ook een fijn salaris en een mooie werkplek met veel licht en veel vrijheid. Kortom, ik focuste me op dingen die ik wel leuk vond in mijn baan. Ineens zag ik dat het best wel mee viel. Eigenlijk veranderde ik dus helemaal niks, alleen mijn manier van denken over mijn werk. Dat maakte een enorm verschil

2. Ga solliciteren

Het is een open deur, maar praten over je baan die je niet leuk vindt is geen oplossing. Je bijt als het ware in je eigen staart. Het begint allereerst met het besluit dat je echt weg wilt en dan ga je bedenken hoe je dat gaat doen. Als je dan merkt dat je niets doet weet je dat er werk aan de winkel is. Niks doen en blijven zitten is makkelijker, vind je niet? Ik deed dat ook, omdat ik niet geloofde in mijn eigen kunnen. Kom uit je comfortzone en ga aan de slag. Je krijgt namelijk meer zelfvertrouwen door te doen. 

Wat kan je doen?

Ga eerst eens je cv bijwerken. Schrijf alles op aan ervaringen, diploma’s en projecten die je hebt gedaan. Maak een mooie infographic van je cv, op Canva zijn daar genoeg voorbeelden van te vinden. 

Linkedin

Update ook meteen je Linkedin profiel. Een goede profielfoto is super belangrijk. Investeer desnoods in een fotograaf. Elke recruiter of manager besluit in 1-3 seconden of hij je cv gaat bekijken: een foto zegt meer dan 1000 woorden. Praat erover, vertel je vrienden dat je iets anders wilt, wellicht is er net een vacature vrij op hun werk die je aanspreekt.

Als het kan geef ook aan op je werk dat je niet helemaal meer gelukkig bent. Soms dienen zich dan ineens hele verrassende oplossingen aan.

3. Volg je passie en maak je dromen waar

Je hebt gestudeerd omdat het zo hoorde en rolde in een baan omdat het zo uitkwam. Je hebt nooit echt gekozen voor wat je wil. Nu ben je een paar jaar verder en komt die oude droom weer terug in je hoofd. Je duwt het weg. Je gaat allemaal bezwaren bedenken en voordat je het weet krijg je zo de zenuwen van het idee dat je er al helemaal niet meer aan wilt denken!

Bingo, hier moeten we zijn, deze droom komt uit je hart

Maak een lijst van al die dromen, zonder na te denken of het wel of niet kan. Daar gaat het niet om, de eerste stap is je verlangens helder krijgen. Daarna kun je kijken of er een opleiding is die je kunt gaan volgen die daar bij past. Zo werk je langzaam en veilig richting het waarmaken van je dromen. Je gebruikt het inkomen van je huidige baan als investering in jezelf.

Er is maar één jij

Blijf niet in iets hangen wat toch niet voor je werkt, maak een plan uit een van deze tips en ga ervoor! Weet dat je een uniek talent hebt. Er is maar één jij. De wereld is groot en ook voor jou is er die ene plek waar je helemaal tot je recht komt.