5 tips voor meer verbinding met jezelf.

Ik voelde niets. Vijf jaar had ik een relatie en ineens was het voorbij. Ik was nog maar 26.

Geen tranen, geen verdriet, mijn hart was helemaal koud. Wat was er gebeurd? Hoe kon dit? Ergens in die 5 jaar was ik niet alleen de verbinding met mijn partner, maar ook de verbinding met mezelf kwijtgeraakt. 

Lifecoach loes van Beest Amsterdam

Verbinding met jezelf

Hoewel het lastig onder woorden is te brengen wat het precies is, weet bijna iedereen wat je bedoelt. Al is het alleen maar omdat we bijna allemaal wel eens hebben ervaren wat de gevolgen zijn als je niet verbonden bent met jezelf. Je wordt ziek, je voelt je leeg van binnen of je kampt met een laag zelfbeeld. 

Verbinding met jezelf werkt als een preventief medicijn

Als je verbonden bent met jezelf, voel je namelijk heel goed aan wat goed voor je is, wat de stem van je innerlijk verlangen zegt en het belangrijkste: wat jouw grenzen zijn. Je hebt stevig het roer in handen. Als je bij moet sturen op de golven van ons soms zo turbulente leven, weet je koers te houden.

Ik had dat roer al jaren losgelaten. Niet voelen leverde me namelijk ook veel op. Ik werd gepest op school en om te overleven zette ik mijn gekwetste ziel op slot. Zo voelde ik niet hoe erg de situatie eigenlijk was.

Alleen bleef ik op slot, het mechanisme wat ik toen had ontwikkeld werkte nog steeds en zorgde dat ik vast bleef houden aan die onveilige relatie.

Verharden naar de buitenkant is verharden naar je binnenkant

Het heeft mij jaren gekost om weer te voelen, mijn hart te openen en de verbinding met mezelf aan te gaan. Hoe ik dat deed? Dat deel ik graag met je door de volgende 5 tips. 

Lifecoach Amsterdam west

Tip 1: Luister naar die stem in je hoofd

Die is er namelijk altijd al, je hebt alleen, vaak onbewust besloten om er niet naar te luisteren. Stop daarmee, deze stem is er om je te helpen en je te waarschuwen. Het is de stem van je hart, je innerlijke wijze. Zie het als een goede vriendin die naadloos weet wat wel of niet goed voor je is. Op tijd luisteren naar je innerlijke stem kan je heel veel ellende besparen. Negeer deze dus niet en luister naar je innerlijke wijze raad.

Tip 2: Laat los ‘hoe het hoort’

Vaak vinden we van alles over hoe we ons moeten gedragen, naar die vriendin, naar je partner of collega’s. We zijn zo gewend ons aan te passen en ons te gedragen ‘ zoals het hoort’. Leer jezelf aan om altijd eerst bij jezelf te rade te gaan. Klopt het wel voor jou? Stel jezelf de vragen: wat voel ik, wat wil ik, wat denk ik? Uiteindelijk help je daar ook de ander mee. Je kunt namelijk pas echt oprecht en liefdevol geven als je eigen kopje gevuld is. 

Tip 3: Nee is ook een antwoord

Nee leren zeggen zijn is voor veel vrouwen eng en best lastig. Het lijkt zo veel makkelijker om maar toe te geven en ja te zeggen terwijl je, als je eerlijk bent, dat heel vaak niet wilt. Herkenbaar? Ja zeggen tegen de ander is heel vaak nee zeggen tegen jezelf. Je verloochent je ware gevoel en sluit je af voor eigen behoeftes. Het is een illusie dat je door nee te zeggen het jezelf moeilijk maakt, het werkt juist andersom: door nee te zeggen voelt de ander wat je echt wilt, krijg je respect en heb je jezelf een hoop gedoe bespaart. 

Tip 4: Gebruik je lijf

Je lijf weet altijd het antwoord. Let maar eens op hoeveel mensen met hun hoofd nee schudden terwijl ze op hetzelfde moment ja zeggen. Je lijf houdt je niet voor de gek. Sterker nog, het weet alles. Let eens op je lichaam, voordat je ja zegt. Voelt je ‘ja’ wel als een ja of gilt alles in je lijf ‘nee’? Leg je hand op je hart, sluit even je ogen en voel letterlijk: wat zegt mijn lichaam? Ja is een sprongetje en blijdschap. Nee is irritatie, verhoogde hartslag, spanning of angst. Luister naar je lichaam, je hebt hem altijd bij je. 

Tip 5: Handel uit liefde

Liefde voor jezelf is als een warme deken op een koude winterdag. Wikkel jezelf erin en je voelt je goed, warm en geborgen. Oefen jezelf om meer van jou te houden, jezelf te accepteren zoals je bent, met al je gekke, leuke, grappige en andere eigenschappen. Je bent uniek, er is maar een jou en je bent perfect zoals je bent! Oefen zelfliefde door elke dag een mantra in je hoofd te herhalen: ik ben ok, ik ben liefdevol, ik accepteer mezelf zoals ik ben.

Raar? Geloof je het nog niet? Dat geeft niks. Door de mantra te blijven herhalen maak je vanzelf nieuwe hersenverbindingen aan en ga je het uiteindelijk wel geloven. En ik kan het weten. Ik ben als puber begonnen met het herhalen van positieve affirmaties. Eerst vond ik het onzin tot het gevoel van binnen steeds sterker werd. 

Nu geloof ik het niet alleen, maar weet ik het: ik ben ok.