Meer energie nodig?

Gebruik de kracht van de zonnewende.

Je ruikt hem, je ziet hem en je voelt hem…de zomer.

Hij komt eraan en op zaterdagnacht 20 juni is het officieel. Het is dan de langste dag van het jaar. De zon bereikt op op dat moment, gezien vanaf de aarde, de meest noordelijke plek. Deze dag noemen we ook wel zonnewende of midzomer. 

De lange periode van zon die dan begint heeft iets magisch. De overdadige vuurkracht van de zon is een energieboost voor planten, mensen en dieren. Niet gek dus dat de zonnewende op veel plekken in de wereld al eeuwen aanleiding is tot rituelen en uitbundige feesten. 

Ook jij kunt de zonnewende gebruiken om je eigen energie op peil te krijgen, zeker als de Covid-periode een wissel op je heeft getrokken. De zomer staat voor veel licht en het voordeel van zoveel licht is dat we gebruik kunnen maken van onze maximale yang kracht. We kunnen ons afstemmen op het element wat heerst in de zomer: vuur.

Maar hoe doe je dat? 

Ik geef je mijn 5 beste tips. 

1. Mediteer in het zonlicht

Dit is mijn stokpaardje; de powermed. Het is een ontspannings-meditatie die je buiten doet. In het park of gewoon in je tuin of op je balkon. Door de combinatie van ontspanning en het zonnewende zonlicht (ook als de zon niet schijnt) barst je de rest van de dag van energie. Hoe doe je het?

Sluit je ogen en adem bewust in en uit. Visualiseer tijdens je meditatie dat zonnestralen je helemaal verlichten, dat ze eventuele pijntjes wegsmelten en dat ze je tot diep in je lichaam verwarmen. 

Word je liever begeleid? Ik heb deze meditatie (in het engels) ook voor je opgenomen. Je vindt hem hier.

2. Organiseer een zonnewende feest

Mensen krijgen energie van andere mensen. Vooral als het mensen zijn van wie je houdt. Tijd dus voor een zomer zonnewende feest in je achtertuin, park of op de camping. Kleed de plek van je feest magisch aan zodat je gasten bij binnenkomst direct worden betoverd. De zonnewende was en is op sommige plekken nog steeds, een krachtig en spiritueel ritueel. Je feest mag dus magische elementen bevatten. Zing, dans en lach de hele nacht, maak er een feest van om nooit te vergeten.

3. Creëer vuurkracht

Het element vuur overheerst in de zomer. Vuur is knetterend, sensueel, speels, vlammend, warm en verbindend. Verbind je met de kwaliteiten van vuur door een vuurtje te stoken. Maak een kampvuur of gebruik een vuurkorf of je bbq. Gedoe? Maak het je gemakkelijk en doe lekker veel kaarsen aan. Geniet van de warmte, het vlammenspel en voel de kracht van vuur in je ziel ontwaken. Je energie gaat stromen en alle sombere gedachten buigen om naar kracht, enthousiasme en energie.

4. Zet je hart in vuur en vlam

Bij het seizoen zomer en het element vuur hoort het vieren van de liefde. Organiseer een pracht van een date met je (nieuwe) geliefde. Open je hart en laat jouw vuur zien aan je partner. Schrijf een liefdesbrief en lees hem voor onder het genot van een mooie maaltijd omringd door kaarsen of liggend bij een vuurtje. Vier de liefde.

Geen geliefde? Plan dan een date met jezelf, vier de (zelf) liefde, open je hart naar jezelf, omarm alles van wie je bent, accepteer jezelf volledig. Alles wat je in het donker hebt gezet mag deze dag naar het licht komen.

5. Doe de zonnegroet

De zonnewende wordt niet voor niets als magisch en heilig ervaren. De zon is deze dag jouw supercharger! Als mens haal je energie uit voeding, beweging én licht. Start deze bijzondere dag daarom met een yoga zonnegroet. 

De zonnegroet, in het sanskriet Sūrya namaskãira, is een bekende serie oefeningen uit de Hatha yoga. Surya is Sanskriet voor zon en Namaskar betekent groet. Oorspronkelijk was het een ochtendritueel als eerbiedige buiging aan de opkomende zon die zijn energie geeft aan de aarde. Daarin zie je al hoe belangrijk de, vaak voor ons vanzelfsprekende, kracht van de zon wordt ervaren. 

Tijdens de zonnewende is deze kracht op zijn sterkst. Door het beoefenen van een eenvoudige zonnegroet kun je jezelf dus maximaal opladen. Nog nooit een zonnegroet gedaan? Op YouTube zijn genoeg voorbeelden te vinden, kijk maar eens hier naar deze leuke video van yogi Adriena. Sta lekker vroeg op, zoek een plek buiten en start de zonnewende met de zonnegroet. Wedden dat je de hele dag barst van de energie?