Ik zie het keer op keer bij de vrouwelijke ondernemers die ik coach. Het pad van vrouwelijk ondernemerschap is niet altijd lichtvoetig.

In een wereld waar je bedrijf nog ‘bedrijfje’ wordt genoemd, waar je ambitie je al snel het label ‘arrogant’ of ‘bxxxh’ oplevert, en waar openlijk praten over geld en inkomen nog taboe is, voel je je eenzaam en beperkt.

Ik herinner me de dagen waarin ik, omgeven door de saaie muren van mijn werkkamer, realiseerde dat mijn omgeving niet altijd achter me stond. ‘Er zijn al zoveel coaches, ben je niet te oud, waarom plaats je eigenlijk zoveel foto’s van jezelf?’

Deze woorden sneden recht in mijn ziel en zorgden voor een diepe eenzaamheid. De twijfel van buiten werd een echo naar binnen. Maar in die eenzaamheid vond ik ook mijn kracht. Als ik word uitgedaagd, haalt dat het beste in mijzelf naar boven.

Ik constateerde dat leiders niet alleen maar geboren worden in de schijnwerpers, maar juist in de stille momenten van zelfreflectie en vastberadenheid. Ik weigerde om mijn dromen en ambities te laten beperken door deze vooroordelen. Ik besloot dat het tijd werd om in actie te komen.

Ik ontdekte dat succes nooit alleen tot stand komt, maar groeit uit de kracht van samenzijn. Vanaf dat moment zocht ik naar gelijkgestemde vrouwelijke ondernemers die mijn uitdagingen begrepen. Ik volgde diverse trainingen en masterclasses met medeonderneemsters en investeerde in geweldige mentoren.

Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me niet alleen ontzettend gesteund voel, maar ook dat mijn ondernemerskwaliteiten significant zijn gegroeid. Mijn groepen zijn voller dan ooit, dagelijks krijg ik waardevolle aanvragen in mijn inbox, en ik heb het privilege om vrouwelijke leiders met een droom te mogen coachen. Ze zijn niet meer alleen, ze groeien voor mijn ogen. Hun succes werd mijn succes.

Daarom raad ik elke vrouw aan: onderneem nooit meer alleen, sluit je aan bij een club of neem een mentor die haar strepen al heeft verdiend en er echt voor je is.

Zoek de erkenning bij je ‘sisters’ en noem je onderneming nooit meer een bedrijfje. Vertel de wereld dat je ondernemen heerlijk vindt en geld verdienen het allerleukste wat er is omdat je de wereld helpt een stuk mooier te maken. Je bereikt mensen die je hulp hard nodig hebben, doet actief mee aan de maatschappij en wellicht kunnen hele families indirect meegenieten van jouw ambities.

Dit is wat ik ook voor jou wil: Een omgeving waarin je niet alleen erkenning en steun vindt, maar ook empowerment. Waar je leert dat jouw ‘bedrijfje’ een krachtig imperium kan worden en jouw stem ertoe doet.

Er is al een beweging begonnen, ik verwacht dat meer en meer vrouwen gaan ondernemen, daar zijn krachtige leiders voor nodig om deze vrouwen naar succes te begeleiden.

Recente initiatieven zoals Code-V, ondersteund door 64 organisaties, tonen al aan dat er een verschuiving gaande is. Er komt ruimte voor jouw unieke ervaring, kennis en creatieve ideeën.

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je deel uitmaakt van een community waar jouw droom wordt gezien als het begin van iets groots? Waar jouw ambitie wordt gevierd, niet bekritiseerd? Vrouwen die genieten van elkaars groei, kennis delen en elkaar supporten.

Zullen we samen groeien en uitdragen wat we altijd al waard waren en de grootsheid, die voortkomt uit ons hart, laten zien?

Dat is de kern van vrouwelijk ondernemerschap: openheid, eerlijkheid en liefdevol samenzijn.
Ik voorspel je: achter elke succesvolle vrouw staat een leger met andere sterke vrouwen.

Er zijn nog een paar plekken in mijn mastermind programma de HEARTPRENEUR waar een leger aan vrouwen jou met open armen verwelkomt! Zien we je daar?