Betekenis Taoïsme? 3 tips om het te ervaren.

De Tao is een begrip, dat – net als de werking van het heelal – moeilijk in woorden is uit te leggen. Een kleine anekdote: ik was een jaar of zeven. Op een warme zomeravond mocht ik één keer tot laat opblijven om de sterren te zien. Ik keek omhoog en algauw ging het me duizelen. Ik ging voor het eerst echt nadenken over het heelal. Niet te bevatten. Zo is het ook met de Tao.. niet te bevatten.

Betekenis

Wij vertalen Tao vaak als energie, de natuur, de weg. Dat is nog steeds onduidelijk, en eigenlijk doe je de Tao daar ook mee te kort. Want het is de energie in zoveel verschijningsvormen achter al het leven. Het is de kracht, die maakt dat alles groeit en bloeit. Besef dat maar eens. De Tao brengt het leven in jou en mij. Nieuw leven ontstaat vanuit niets. Een zaadje wordt ons voedsel. Planten, bomen en dieren groeien als vanzelf. En misschien nog wel het grootste wonder: een baby. Een baby ontstaat in 9 maanden en groeit vanuit het niets. Dat is de magische werking van de Tao.

Maar waar komt de Tao dan vandaan?

Hij komt nergens vandaan. Hij was er altijd al. Die oude grijze en wijze Taoïsten begrepen dat als geen ander. Ze werden niet afgeleid door internet en overbevolking. Ze bezaten een helderheid waarmee ze de magische krachten van de Tao konden waarnemen. Zo ontwierpen zij de 5 elementenleer en wisten ze daarmee de geheimen voor een gezond leven te ontrafelen. 

Wat is dan het geheim voor een gezond leven?

Vanuit balans leren leven, tussen de polariteiten van yin en yang. Tussen inspanning en ontspanning, donker en licht, warm en koud, hemel en aarde en nog veel meer. Die oude wijzen snapten de wetten van deze universele krachten en implementeerden deze in hun dagelijks leven. Kan jij dat ook? Ja daar ben ik van overtuigd. Iedereen kan leren leven zonder stress in overeenstemming met de Tao. Dat begint met bewust worden. Hieronder 3 tips, die je in je dagelijks leven kunt toepassen. 

TIP 1 Trek je terug

Trek je zo nu en dan terug uit je jachtige bestaan en ga naar de natuur. Plan bijvoorbeeld een microadventure. Pak je tent en ga vrij slapen onder de sterrenhemel! In de natuur is de energie van de Tao gemakkelijker op te merken. Voel de energie in en om je heen, de rust, de stilte, de dieren die er zijn en neem ook jouw eigen energie waar. Merk op dat er allerlei bewegingen zijn van energie, terug en samentrekkend, open, omhoog, naar binnen en naar buiten.

TIP 2 Stel je open

Stel je geest eens open voor alles wat je zintuigen waarnemen zonder deze direct in te delen in vastliggende concepten. Dit kun je doen als je aan het mediteren bent ergens in de stilte, op het strand of in het bos. Neem je yogamat mee, ga zitten en probeer eens een boom niet in te delen als boom, de zee niet in te delen als zee… Neem alleen maar waar en hang geen label aan wat je ziet.

TIP 3 Leer leven in balans

Hoe? Zoals ik het zie is balans een vaardigheid die je kunt leren door kleine oefeningen toe te passen in je dagelijks leven. Adem eens een paar keer in- en uit gedurende je dag, al is het maar voor 1 minuut, het heeft meteen effect. Niet alleen voelt het prettig ook je zenuwstelsel kalmeert en je stresslevel daalt direct.