Waarom compassie de sleutel is naar een gelukkig leven.

De sterren weten het allang en wij nu ook: de wereld is aan het veranderen. Big time.

Verandering gaat bijna altijd gepaard met wrijving, weerstand en chaos. We zitten er middenin. Maar of we willen of niet, de verandering komt. We gaan over naar het Aquariustijdperk, een tijd waarin we van ‘ik’ naar ‘wij‘ gaan. Een tijd waarin het ego minder belangrijk wordt en compassie steeds belangrijker.

Compassie

Een paar jaar geleden was het vooral een zweverig woord, inmiddels wekt het nieuwsgierigheid en interesse. Maar wat is het precies? Hoe kun je het ervaren en beter nog, ontwikkelen in jezelf? 

Spreek het woord om te beginnen maar eens hardop uit. Compassie. Het klinkt liefdevol en zacht. Deze energetische lading van het woord opent een deur naar het ervaren van compassie in jezelf. Onderzoeken we het woord op taalkundig niveau dan blijkt dat het uit het Latijn komt. Het betekent ‘lijden’ of een ‘zaak waar het hart naar uitgaat’. 

Compassie betekent eigenlijk ‘samen lijden met je hart’. Een hart in verbinding met de ander en met het verlangen het lijden van de ander te verlichten. Heel belangrijk is dat je daarbij niet handelt uit medelijden, maar uit een diepere hartewens om de ander bij te staan in zijn lijden. 

Maar waarom zouden we dat willen? 

Is het niet veel makkelijker om te focussen op jezelf, zoals we het altijd hebben gedaan? Nee, in dit nieuwe tijdperk lukt dat niet meer. Dat komt omdat we steeds beter gaan beseffen dat we allemaal verbonden zijn. We deel zijn van het geheel. Focus op een ander, ís focus op jezelf. Mijn pijn is jouw pijn en in essentie delen we hetzelfde universele verlangen: we willen ons geliefd voelen en gelukkig zijn. Helpen we een ander om zijn ellende te ver-lichten dan ver-lichten we als het ware onszelf én de wereld. 

Compassie beoefenen is de weg van de inner warrior, van je zachte vrouwelijke yin kracht. Het ontwikkelen van compassie is bovendien een weg naar een vervullend en liefdevol leven. Liefde en compassie zijn verbonden met het orgaan hart. Is een hart uit balans dan ontstaat er ongeduld, irritatie en zelfs haat. De balans breng je niet terug met meer irritatie en meer haat maar altijd en alleen maar met liefde.

Maar hoe doe je dit in de praktijk? 

1.  Sta open voor de mening van een ander. Zie dat elk oordeel over een ander eigenlijk een oordeel is naar jezelf. Ga daar mee aan de slag in plaats van de ander te willen veranderen. Dit vereist zelfonderzoek en moed. Probeer het maar eens uit. Is je oordeel stiekem iets wat jij niet durft, wat pijn doet of helemaal uit je comfortzone is? Observeer dit bij jezelf en veroordeel het niet. Compassie heb je niet alleen naar de ander, maar om te beginnen naar jezelf. 

2. Compassie ontstaat door je hart te openen en zoveel mogelijk liefde te tonen. Hoe? Spreek het uit als je voelt dat je van iemand houdt of dat je iemand waardeert. Glimlach zoveel mogelijk naar je geliefden en vergeet ook niet de onbekenden op straat of in de supermarkt. Geef eens een (virtuele) knuffel of maak vaker een compliment. Kies elk moment opnieuw voor compassie.

3.  Beoefen geweldloze communicatie. Compassie wordt zichtbaar door de woorden die je gebruikt. Zijn dat liefdevolle woorden met een zachte intonatie, of zitten er scherpe randjes aan zoals ‘ik vind en jij doet altijd… ‘? Besef je dat alles wat je ‘vindt’ gekleurd is en voortkomt uit jouw manier van denken. Kies dus bewust voor geweldloosheid, neem een situatie zo neutraal mogelijk waar en spreek uit wat je graag zou willen van de ander in de vorm van een wens. Zo maak je de verbinding tussen jullie sterker en groeit compassie.

4.  Beoefen elke dag dankbaarheid. Dankbaarheid is de perfecte manier om je dag compassievol te beginnen en te eindigen. Sta op met de vraag: ‘waar ben ik dankbaar voor?’. Schrijf 3 dingen op in een boekje of app. Doe hetzelfde aan het einde van de dag, welke drie dingen zijn er vandaag gebeurd waar je dankbaar voor bent? Sla geen dag over en je compassie ‘spier’ wordt sterker en sterker.

5. Besef je dagelijks dat we allemaal uit dezelfde bron komen. Noem het de bron, het licht, God of het universum. In plaats van de verschillen te zien tussen jou en de ander, focus je op de overeenkomsten. Weet dat we allemaal een mens zijn van vlees en bloed en op zoek naar rust en vrede in deze (onrustige) wereld.

Compassie gaat dus over het besef dat we allemaal verbonden zijn en over het verlangen het lijden te verlichten. Het vermogen om er voor een ander te zijn en de verbinding aan te gaan zonder die ander te verzwakken, zielig te vinden of te betuttelen. Compassie gaat over vertrouwen in de kracht van een ander en van jezelf. Er zijn inmiddels tal van wetenschappelijke onderzoeken die laten zien hoe groot het effect is van ware compassie. Compassie maakt gelukkig, gezond, evenwichtig en minder eenzaam. Bovendien is het ‘besmettelijk’. 

Je ziet, deze denkwijze is nu harder nodig dan ooit. Alleen met compassie helen we de haat, alleen met compassie helen we de angst en alleen met compassie heel je jezelf. 

Fijne dag, 

Loes