Nooit meer uitstellen, zo doe je dat

Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van uitstellen: ‘verlenging van een gestelde termijn’. En met de termijn hebben we direct de kern van het probleem te pakken. Zodra iets termijn wordt verschuift het al snel naar nooit. Lees hier de 5 beste tips tegen uitstelgedrag.

Wachten op de ideale omstandigheden is een bekend verschijnsel. Dan heb ik slecht nieuws: die komen er niet. Het ideale moment om af te vallen, te starten met mediteren of sporten bestaat namelijk niet. Zelfs als we weten dat het goed voor ons is stellen we vaak dingen uit.

Als mens zijn we behept met wat we vanuit Boeddhistisch oogpunt ‘lijden’ noemen. We lijden omdat we alles wat we doen definiëren in ‘leuk’ of ‘niet leuk’. Als je net begint met mediteren, yoga of je conditie opbouwen dan is dat lastig en niet meteen leuk. Wat kun je dan wel doen? Lees hieronder hoe je met deze 5 beste tips tegen uitstellen je doel bereikt.

5 tips tegen uitstelgedrag

STAP 1 Wat is je doel? Schrijf dat zo duidelijk mogelijk op een A4tje en hang het op waar je het elke dag kunt zien. Plak er een mooie foto bij, die je motiveert om je doel te bereiken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden voor je brein.

STAP 2 Welke acties moet je uitvoeren om je doel te bereiken? Schrijf de te nemen acties zo simpel mogelijk op onder je doel. Stel je wilt conditie opbouwen door hardlopen. Je acties kunnen dan zijn: 1. Hardloopschool zoeken. 2. Afspraak maken. 3. Schoenen kopen. 4. Starten. Zo deel je je doel op in kleine stappen en kom je makkelijker bij je gewenste uitkomst.

STAP 3 Doe het het nu! Er is geen lange termijn, dan ga je opschuiven en je doel uitstellen en gebeurt het gewoon niet. Maak het besluit en start meteen.

STAP 4 Zet je doel standaard in je agenda. Maak het doel prioriteit, anders heb je altijd een excuus dat je geen tijd hebt. Het werkt alleen als je je doel serieus neemt en er tijd voor vrijmaakt.

STAP 5 Herhaling is je beste vriend. Naarmate je doel een gewoonte wordt, gaat het makkelijker. Na 5 weken zit het in je systeem en wordt het ‘leuk’. Je merkt, voelt en ziet dat je je doel begint te bereiken. Zeg nou zelf: hoe ‘leuk’ is dat?

Succes met het behalen van je doel. Laat je me weten hoe het ging?

0 reacties