De 5 grootste denkfouten over mediteren.
En wat je er aan kunt doen
Zittend mediteren. Het lijkt zo makkelijk, maar het tegendeel is waar. Ik weet er alles van, beginnen met mediteren en vooral blijven mediteren is lastiger dan je denkt. Iedere keer dat ik begon, liep het uit op een fiasco. Net als heel veel anderen maakte ik een aantal cruciale denkfouten. Hierdoor raakte ik gefrustreerd en voor je het wist deed ik het af als ‘onzin’ en ‘niets voor mij’.
Zonde.
Mediteren kan je namelijk zo ontzettend veel opleveren. Rust in je hoofd, een goede nachtrust en een gevoel van liefde en verbondenheid met de wereld om je heen. Dus om te voorkomen dat jij te snel de handdoek in de ring gooit, hieronder mijn 5 grootste denkfouten over mediteren.
1. Je moet in lotushouding zitten
Het ziet er misschien heel mooi uit, maar voor velen is dit een onmogelijke positie. Tijdens de yin yoga opleiding van Jose de Groot leerde ik dat de anatomie van je heup bepaalt of je wel of niet in lotushouding kunt zitten. Bij sommige mensen kan het heupbot niet verder naar beneden als de heupkom daar geen ruimte voor geeft. Bot is bot, dat valt niet op te rekken. Mediteer dus in een houding die goed voor je lichaam voelt. Zorg dat je comfortabel zit, zodat je tijdens je meditatie niet wordt afgeleid door pijnlijke lichaamsdelen.
2. De apengeest
Mediteren is stoppen met denken. Dit is een van de grootste denkfouten over meditatie. Als je mediteert betekent het niet dat je geen gedachten hebt, die zijn er altijd. In mijn Taoïstische training noemen we dat de apengeest. Je gedachten buitelen over elkaar zoals een aap van tak naar tak springt. Laat het idee los dat je niet goed mediteert als je nog gedachten hebt. Er zullen gedachtes zijn en dat is helemaal oké. De truc is om ze op te merken en je steeds weer te focussen op je in-en uitademing. Zo geef je je brein iets te doen en word je niet (teveel) afgeleid door je denken.
3. Het moet stil zijn voordat ik begin
Dit snap ik. Geluid kan enorm afleiden, zeker als je er, zoals ik, gevoelig voor bent. Toch is het zelden echt stil, zeker in Nederland waar we zo dichtbevolkt zijn. Dus, if you can’t beat them, join them. Maak geluiden onderdeel van je oefening. Als je leert op te merken dat je bewustzijn uitreikt naar het geluid, dan kun je jezelf feliciteren, je hebt je bewustzijn weer een stukje sterker gemaakt. Merk het geluid op en keer weer terug naar je in-en uitademing.
(PS: wees bereid dit vaak te doen :-))
4. Te grote verwachtingen
Wat is mediteren eigenlijk? Mediteren is vooral bewust worden van je eigen gedachten en ze waarnemen. Vaak leven we in een droomstaat op de automatische piloot zodat we niet opmerken wat onze (negatieve) gedachten voor invloed hebben. Door te mediteren word je wakker uit de droomstaat en daardoor kun je rust en ontspanning ervaren. Mediteren lost niet alles op, de ene dag gaat het goed, de andere wat minder. Alles is goed, eigenlijk kan je het niet verkeerd doen. In het Taoïsme zeggen we: laat je verwachtingen los en geniet van alles wat er tijdens je meditatie op je pad gaat komen.
5. Leren mediteren is een zware oefening en saai
Mediteren doe je voor jezelf en je eigen ontwikkeling. Niks moet. Het is een middel om liefdevol de verbinding met jezelf te ontdekken en te leren om naar je hart te luisteren. Saai zal het daarom nooit worden. Bovendien is elke meditatie anders. Het kan soms wel zwaar zijn om door te zetten, je wordt afgeleid, of je ‘hebt wel wat beters te doen’. Ik adviseer je daarom om altijd te beginnen met een goede basis bij een trainer of cursus.