Hoe verhoog je je weerstand?

De blaadjes vallen, het wordt al donkerder en we gaan letterlijk meer naar binnen. Hoe verhoog je je weerstand en maak je een gezonde stap naar het element herfst? Dat lees je in deze blog!

Lifecoach Amsterdam

Wat is weerstand?

Sec gezien is weerstand een sterke en gezonde barrière tegen schadelijke bacteriën en virussen. Op het moment dat je weerstand daalt kunnen deze bacteriën en virussen dus makkelijker je lichaam binnendringen, met als gevolg dat je ziek wordt. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je weerstand negatief beïnvloed en wat je weerstand positief beïnvloed.

Longen en dikke darm

Vanuit de 5-elementenleer horen deze twee orgaansystemen bij elkaar. Een beetje zoals een broer en zus, de een heeft invloed op de ander. Heb je een optimale dikke darm gezondheid, dan heeft dat ook positieve invloed op je longen. En laat dat nu juist het orgaan zijn wat in de herfst meer onder druk staat als je weerstand daalt en verkouden wordt. Tijd dus om te kijken naar de gezondheid van je darm. 

Maar hoe doe je dat?

Ik heb zelf best geworsteld met mijn weerstand en dikke darm. Ik kwam erachter dat ik door veel snoepen en suikers steeds zieker werd. Ik had regelmatig candida schimmelinfecties en was vaak verkouden.

Wat mij geholpen heeft is om suiker helemaal uit mijn dieet te schrappen. Suikers kunnen in de darm gaan woekeren en gisten. Ik vond het in het begin best moeilijk om te stoppen met suikers, maar het werkt. Ik ben nooit meer ziek. Ook doe ik aan Qigong, een Chinese bewegingsleer, en loop ik drie keer in de week een lekker rondje hard en wandel ik veel. Ik neem extra vitamine C en euchinaforce. Dit verhoogt je weerstand enorm.

Lifecoach Amsterdam

Wat kun je zelf doen?

Probeer te minderen of helemaal te stoppen met suiker. Neem sowieso geen witte suiker maar kies altijd voor een gezondere variant zoals kokosbloesemsuiker of koudgeslingerde honing van een bio of reform winkel. Denk ook eens aan een pro-biotica kuur, bijvoorbeeld van het merk orthica. Laat je wel in de winkel even goed voorlichten, of boek een consult bij een orthomoleculair voedingsdeskundige, homeopaat of acupuncturist.

Emotionele weerstand

Naast je fysieke weerstand is het goed om te werken aan de emotionele kant van het systeem longen-dikke darm. Deze gaan over het aanpakken van je herfstdip zoals sombere gevoelens of echt down zijn. Meer weten over hoe je dat doet? In mijn membership leg ik je er alles over uit!