Goudeerlijk? Hoe liegen je ziek kan maken.

Ik hou van de nazomer.  

Het enige ‘tussenseizoen’ wat we een naam hebben gegeven. Onverwachte warme dagen in september en oktober. Een lentegevoel, zonder de hoge verwachtingen van wat er komen gaat. Berustend. Als je oplet zie je het in de natuur, die goudgele zachte overgang naar de herfst. Ik hou ervan.

Maar vroeger deed die nazomer me ook een beetje pijn

Ik voelde weerstand om naar het koude, natte en soms donkere deel van de elementen te gaan. En toch zit er juist in deze overgang van het element zomer naar de herfst een stille wijsheid die je mee kunt nemen naar de winter, de tijd van introspectie. 

Net als de oude wijze Taoïsten. Ik zie ze voor me. Eeuwen geleden leefden ze ongecompliceerd onder de maan en de sterren. Ze ontdekten de wijsheid in de elementen. Ze hadden geen google, geen insta, geen smartphone. Ze keken om zich heen en vonden de antwoorden die ze zochten. Gewoon in de natuur. Ze maakten zich niet druk om een zomer die voorbij ging, maar  accepteerden dat dat nou eenmaal de natuur is. De cyclus van de Tao, de basis van het leven.

Taoïsten leerden over de emoties van de organen

Ze leerden hoe ze verbonden zijn met de elementen en met de seizoenen. Zo is de nazomer verbonden met het yin orgaan milt, en de emotie eerlijkheid. Qua voeding, houdt de milt van het zoete rijpe fruit dat we oogsten in de nazomer. De milt is verbonden met het element aarde. Hij draagt je, voedt je en steunt je. Je milt is dus veel meer dan een stuk zwevend vlees in je buik. Het is een levend, wijsheid brengend, prachtig orgaan dat leeft in jou. Maar let op. 

Lifecoaching Amterdam

De milt heeft een bloedhekel heeft aan liegen. 

Liegen brengt je milt uit balans en kan je dus letterlijk ziek maken. Zo loog ik eens over de deuk die ik maakte in onze auto. Het leugentje kwam uit en veroorzaakte veel meer ellende dan de deuk zelf.  Het gaf me extra zorgen en spanning en was daarmee ook een aanslag op mijn milt. Eerlijkheid loont, geestelijk én lichamelijk.

Als jouw milt in zijn element is, dan kenmerkt zich dat in een bestaan van zorgeloosheid. De tijd waarin we leven is alleen verre van zorgeloos. Ook voor mij, ik heb zorgen om gezondheid, financiën, de wereld. Dagelijks worden nieuwe zorgen op ons netvlies gebrand door een overload aan heftige nieuwsberichten. Het is hard werken om je niet te verliezen in gepieker. 

Lifecoaching Amterdam

De milt kan je hierbij helpen

Door je milt te voeden kan je jezelf ondersteunen. Eet wat vaker gezond zoet, zoals rijp fruit of een dadel. Een blije milt, haalt je uit je hoofd en brengt je terug naar de wijsheid van je buik. Let maar op, zo’n zoetmakertje brengt je vaak nét dat vleugje ongecompliceerdheid waar je naar op zoek was. 

En al die kleine dingen helpen om in balans te blijven

Wie had dat kunnen denken? Krampachtig probeerde ik altijd mijn gedachten te ordenen en te controleren. Maar het enige wat ik hoefde te doen, was meer in contact met mijn organen te komen. Ik leerde minder piekeren en zo ontdekte ik dat eerlijkheid me gezond maakte. Sindsdien hou ik van de nazomer. 

Meer lezen over hoe het Taoïsme jou kan helpen gezond en gelukkig te worden?
Lees dan hier alles over het membership