In 5 stappen uit je herfstdip.

Koud was het, toen ik vanmorgen naar buiten stapte. 

 

Ik dook dieper in mijn jas. De wind voelde scherp en blies de roodbruine blaadjes door de straat. Er is geen ontkomen meer aan, dacht ik. Het is herfst. 

In de herfst is het element metaal actief. Het yin orgaan longen en het yang orgaan dikke darm staan meer onder druk in dit seizoen. Vrij vertaald betekent dit dat het de perfecte tijd is om naar binnen te keren. Om te onderzoeken wat er bij je leeft en wat je zou willen loslaten. 

Hoe mooi de kleuren aan de bomen ook zijn, veel mensen komen in de herfst gevoelens van somberheid tegen. Zeker nu met de aangescherpte coronaregels, is het een uitdaging om je goed te blijven voelen. De kunst is om uiting te geven aan je gevoel. 

Lifecoach loes van Beest Amsterdam

Helaas vinden we emoties vaak een beetje eng 

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, is ons nationale motto. Mensen mogen best hun emoties tonen, maar het liefst niet te veel, dan wordt het ongemakkelijk. Bovendien, een man moet stoer zijn en een vrouw is al snel een zeikerd. Hup, snel, geef een zakdoek en een glas water. En nu maar hopen dat het stopt.

Eh, duhhh, natuurlijk stopt het. De emoties worden letterlijk weg gepoetst. ‘Sorry hoor’, hoor je veel mensen zeggen die in in tranen uitbarsten. Waarom schamen we ons daarvoor? Ik heb het nooit helemaal begrepen, emoties zijn er juist om geuit te worden. Je emoties uiten ontlast je en dat geeft letterlijk ruimte. Zowel in je hoofd, longen als dikke darm.

Maar hoe doe je dat? Ik leg het je in 5 stappen uit.

Lifecoach Amsterdam Centrum

Stap 1: Waar zit het?

Een emotie zit niet in je hoofd, maar in je lijf. Het is een e-motion, een beweging. Wij maken er in ons hoofd een verhaal van. Het denken gaat met je gevoel aan de haal. Laat het denken eens los en ga voelen. Sluit je ogen en kijk waar je het sombere gevoel in je lijf kunt ervaren? Misschien wel in je buik of in je borst?

Stap 2: Hoe voelt die plek?

Als je de locatie hebt gevonden, gaan we een stap verder. Hoe ‘voelt’ die plek? Leg er je handen op en probeer te ervaren hoe het voelt. Maak er geen verhaal van, maar geef woorden aan het feitelijke gevoel. Bijvoorbeeld zwaar, een druk, spanning, hol, wat dan ook. Er is geen goed of fout.

Stap 3: Wees lief

Nu komt het, doe stap 1 en 2 met liefdevolle aandacht naar jezelf. Voel je nu dat je af wilt haken? Dan is er werk aan de winkel. Denk aan iemand van wie je houdt, bijvoorbeeld je kinderen of een lieve vriendin. Zijn ze wel eens verdrietig? Wat doe je dan? Zeg je dan: ‘Stel je niet aan? Vast niet. Waarom zou je het dan wel tegen jezelf zeggen? Wees lief voor jezelf, dat is niet arrogant, maar pure noodzaak. Als jij jezelf keer op keer afwijst komt er een moment dat je ‘op’ bent, of ziek wordt. Laat je-zelf niet in de steek.

Stap 4: Neem de tijd

Goed bezig, je bent al bij stap 4! Neem rustig de tijd en voel alles wat er te voelen valt. Rationaliseer je gevoelens niet weg, maar geef ze de ruimte. Dat betekent niet uren zwelgen in zelfmedelijden. Nee, het gaat er over dat je even op adem komen en stilstaat bij wat zich aandient, want daarom heb je een herfstdip.

Onderzoek je emoties, je somberheid. Wat zit er onder. Iets op je werk, in je relatie, een onzekerheid, een verlangen of een gemis? e beseft dat het tot niets leidt, dan komt er ruimte om jezelf te trainen in acceptatie. Dikke kans dat de verandering die je wilde zich dan vanzelf aandient.

Stap 5: Ga nu over tot actie

Nu je weet wat het is kun je er wat mee. Kom in actie, laat het niet doorsudderen. Neem een coach, ga mediteren, praat er over. Als je het nu laat doorsudderen gaat het etteren, want alles wat in het donker blijft gaat stinken. 

Zo, nu ken je jezelf weer een stukje beter. Je bent gegroeid. Je hebt je emoties zonder oordeel waargenomen en erkenning gegeven. Je ‘voelt’ jezelf waarschijnlijk een stuk beter.

Hoe nu verder?

Misschien is mijn Wise Owl membership iets voor jou? Elke 2 weken lessen over passie, werk, relaties, meer energie, gezondheid en geluk. Tips, tao yoga live lessen, meditaties en lifecoaching. Probeer het uit voor slechts €7,95