Ik ben te dik, ik ben aangekomen, ik ben oud, mijn haar zit stom, kortom ik zie er niet uit!

Mijn prachtige cliënt keek nog eens in de spiegel, een afkeurende blik naar zichzelf werpend. Ik zag dat het haar diep raakte, het huilen stond haar nader dan het lachen.

Die eeuwige afkeuring die we onszelf geven over ons uiterlijk, kleding of carrière, nooit doen we het goed genoeg. Geef je jezelf wel eens een compliment vroeg ik haar? Nee hoor zei ze bijna trots.

Want jezelf een compliment geven is arrogant en daar doen wij bescheiden en doe maar normaal vrouwen niet aan, zag ik haar denken. En daar gaat het dus mis, je kiest ervoor om jezelf dan maar af te kraken. Want dat is veel beter en wel zo normaal. Hoe pijnlijk is dat?

Er is natuurlijk ook nog een andere manier. Gezond trots zijn op wie je bent en wat je allemaal doet. Dat is geen arrogantie maar compassie. Wat is het verschil?

Arrogantie is je gevoel uitzetten wellicht omdat je onbewust onzeker bent. Compassie is je gevoel aanzetten, voorbij je uiterlijk. Die laag gaat veel verder en is zoveel rijker. Daar gaat het niet over wat je hebt bereikt of hoe je eruit ziet, daar gaat het over dat je goed bent zoals je bent. 

We zijn veel meer dan de buitenkant, dat is de stem van ons ego en onze criticus. Je bent een mens, je bent energie, je bent liefde, je bent prachtig!

Ga je ontwikkelen voorbij je ego en je ontdekt je ware aard, waar je met liefde naar jezelf kunt kijken. Waar je oordeel geen onderdeel van is en de weg van je hart regeert.  

PS wil je stappen maken naar het leven vanuit je hart? Ga dan mee op de ‘Leef vanuit je hart’ retraite in Italië 2022.