Momenteel zitten we in de laatste fase van het seizoen winter, het element water is actief en je organen die daarmee verbonden zijn, blaas-nieren, moeten daarom in deze tijd extra hard werken. Nieren staan in verband met stress en je levensenergie, precies hetgeen wat nu onder druk staat.

De energie van de winter is yin, daar hoort ook yin gedrag bij. Alleen valt dat vaak niet mee, we leven alsof het altijd zomer (yang) is. Lang en hard werken en vooral doorgaan, lijkt het nieuwe normaal te zijn geworden.

Rust, stilte, geduld, zachtheid zijn (vrouwelijke) kwaliteiten die we in deze snelle harde yang en prestatiegerichte maatschappij steeds meer onderwaarderen, juist die kwaliteiten die je energie verhogen.

Om je batterij op te laden is het goed dat soort momentjes in te gaan bouwen. Daar zitten enorme voordelen aan: je gaat op tijd merken wanneer je echt moe bent en dat je door rust juist meer energie én focus krijgt.

Ik hoor je denken maar daar heb ik helemaal geen tijd voor! Echter je krijgt nooit meer tijd, er zitten 168 uur in een week en die worden nooit meer. Wat wel meer wordt is je energie, je krijgt daardoor meer zin in het leven, je wordt positiever en je gaat lekkerder in je vel zitten.

In deze blog leer ik je 10 praktische (yin) tips waarmee je moeheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je leest ze hier:

 

Lifecoach loes van Beest Amsterdam

1. Sta 5 minuten eerder op en begin de dag met een meditatie (gratis meditaties ontdek je hier). Gebruik dit momentje om je dag ontspannen te beginnen zodat je energie spaart én opbouwt.

2. Doe een ademhalingsoefening bijvoorbeeld tijdens lunch van 1-3 minuten. Zoek liefst een stille plek, ook als je werkt op een kantoor. Adem spanning uit, adem rust in. Zet je telefoon op stil en laat alles even los.

3. Luister gedurende je dag naar ‘binaural beats’, deze balanceren je hersenhelften uit en brengen je tot rust. Er zijn er heel veel te vinden op YouTube. Ze helpen je tot rust te komen en te ontspannen. Waarschuwing: luister er niet naar als je autorijdt. 

4. Na elk uur werken rek je even uit, sta op, beweeg rustig en mindful. Rek en strek of doe even een downward facing dog als je dat kent van yoga.

5. Haast je niet, nooit. Haasten kost bakken met energie en is niet efficiënt weten we uit onderzoek. Probeer juist bij haast rustig te bewegen, zo hou je overzicht en verlies je geen onnodige energie.

6. Lees avonds in stilte een boek. Geen muziek, geen tv en een echt boek doen wonderen, en je slaapt dieper zodat je ook meer energie opbouwt. Ps geen spannend boek, want dan maak je stresshormonen aan die je wakker houden!

7. Trek je terug op je kamer en neem een moment voor jezelf om te mediteren, te lezen of gewoon even te mijmeren. Heb je kinderen? Spreek dan af dat ‘mama is chillen en 15-30 minuten niet beschikbaar’. Je kinderen moeten wellicht even wennen maar daarna vinden ze het heel interessant.

8. Ga 5-10 minuten liggen. Als je in slaapt valt is dat prima maar hou het kort maximaal 15 minuten. Laat je lichaam een moment echt uitrusten op de bank en je bouwt energie op voor de rest van je dag.

9. Ga 2 x per week een half uur in bad liggen met lavendel olie, het is goed voor je spieren en heerlijk ontspannend en opladend voor je energie.

10. Praat een half uur tot uur niet, spreek af met collega’s en of thuis dat je even in stilte zit. Er gaat enorm veel energie verloren door praten, zie het als een mini stilte retraite en je voelt je als herboren daarna.

Wil je meer nog tips? Klik dan hieronder voor mijn gratis aanbod!