Moeite met loslaten? Deze 5 tips helpen je
‘Weet je wat jij moet doen Loes? Je moet het gewoon loslaten’.
Nou, zo gewoon vond ik het niet. Ik was zelfs zo goed in vasthouden dat ik er ooit overspannen door werd, Mijn perfectionisme maakte dat ik eigenlijk nooit tevreden was over wat ik deed. Het kon altijd beter, mooier en perfecter. Mijn to-do lijstjes werden steeds langer en ik ging me steeds dieper vastbijten in mijn eigen gecreëerde stress.
Dat zorgde niet alleen voor stress in mijn hoofd, maar ook in mijn lichaam. Ik kreeg allerlei lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slecht slapen en gespannen spieren. Ik werd letterlijk ziek van alles wat ik aan het vasthouden was.
Loslaten is een kunst
Laat het los, hoe vaak ik dat niet heb gehoord. Het is hetzelfde als tegen een overspannen iemand zeggen: je moet ontspannen. Het zijn loze woorden als je niet weet hoe je dat moet doen. Zelf werd ik vooral chagrijnig van dat soort advies. Loslaten is een levenskunst, sommige mensen kunnen het van nature, maar de meeste moeten het leren.
Je kunt pas loslaten als je begrijpt waarom vasthouden in je leven is gekomen
Geen enkele baby heeft last van vasthouden. Die neiging ontstaan pas als je opgroeit. Negatieve ervaringen, overtuigingen die je meekrijgt van je ouders of een leerkracht: het kan allemaal leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je niet genoeg vertrouwt op jezelf is het moeilijk om tevreden te zijn over je eigen handelen en kunnen.
Omdat je het vertrouwen niet in jezelf vindt ga je proberen je omgeving te controleren. Je werk probeer je perfect te doen en een onschuldige opmerking van een collega kan zomaar dagen bij je blijven. Wat bedoelde ze nou? Deed ik iets niet goed? Alles willen vasthouden en streven naar perfectie zijn de (niet werkende) mechanismen om met de onzekerheden over jezelf om te gaan.
Gelukkig kan je leren loslaten
Ja echt, want als je leert je los te laten wordt het leven makkelijker, vrolijker en ontspannender. Je zelfvertrouwen groeit en waarschijnlijk ben je ook liever voor jezelf. Hoe je dat doet leg ik hieronder uit.
Tip 1 Oefen je in Wu wei
Wu wei is een Taoïstische wijsheid. Het betekent: doe niets, het gebeurt vanzelf. Let op: het betekent niet: ga op je gat zitten met je armen over elkaar. Wu wei is veel meer dan dat. Het betekent dat je niet ingrijpt, dat je situaties niet probeert te controleren. Je vertrouwt erop dat dingen gaan zoals ze moeten gaan. Ook al heb jij 10 scenario’s bedacht hoe iets zou moeten gaan, dan gebeurt scenario 11. Dus doe niets, stuur niet en grijp niet in.
Tip 2: Wees geen waarzegger
Besef je elke keer als er iets gebeurt in je leven; het verleden is voorbij en de toekomst is nog onbekend. Met al je denken en gepieker verander je het verleden niet meer, het ligt achter je. Hetzelfde geldt voor de toekomst. Hoeveel je het ook probeert, de toekomst voorspellen gaat je niet lukken.
Tip 3: Blijf in het nu
Als je het verleden en de toekomst laat voor wat het is, dan ben je in het nu. Dit moment is het enige wat werkelijk bestaat. Het vergt oefening om in het nu te zijn en te blijven. Je brein is nou eenmaal heel snel afgeleid. De beste oefening is meditatie. Het liefst elke dag. Als je regelmatig mediteert zul je merken dat je ook wanneer je niet mediteert makkelijker in het nu kunt zijn.
Veel mensen denken dat ze het niet kunnen, mediteren. ‘Dat is niets voor mij’, zeggen ze dan. Maar iedereen kan het leren, echt waar.
Tip 4: Besef wat je vast wilt houden of controleren
Voor je kunt loslaten, moet je eerst weten wat je vasthoudt. Merk je dat je iets of iemand maar niet los kunt laten? Kijk dan eens goed naar je gedachten daarover. Wat is het precies dat je maar niet kunt loslaten? Bedenk ook hoe onprettig het is voor een ander is als je probeert een situatie te sturen of je wil op te leggen. Bovendien kost het bakken met energie om een ander te veranderen en meestal mislukt het hopeloos.
Kijk eens naar jezelf. Hoe werkt het bij jou werkt als iemand je probeert te veranderen? De kans is groot dat je geïrriteerd raakt en alleen maar meer gaat vastbijten in je eigen gelijk. Zo houden we elkaar vast in een vicieuze cirkel. Als je weet wat je aan het vasthouden bent en je beseft dat het tot niets leidt, dan komt er ruimte om jezelf te trainen in acceptatie. Dikke kans dat de verandering die je wilde zich dan vanzelf aandient.
Tip 5 Wees mild
Een ander willen veranderen is een doodlopende weg. Wat je wel kunt veranderen is jezelf, je gedrag, je gedachten en je gevoelens. Als je dat lukt, ben je vrij. Jij bent in control, want je bepaalt zelf hoe je met iets omgaat, wat er ook gebeurt. Dat besef geeft innerlijke kracht, energie en onafhankelijkheid.
Neem eens de tijd om stil te staan bij wat je voelt als je probeert controle vast te houden. Heb je een strenge stem in je hoofd die je maar voortdrijft? Wees dan wat milder, probeer jezelf te benaderen zoals je bij een goede vriendin zou doen. Daar ben je toch ook niet streng voor? Wees mild voor jezelf en loslaten zal een stuk makkelijker gaan.