Over herfstbladeren en de angst voor je eigen kracht.

Wind tegen, een woeste lucht en rode, bruine, oranje en gele herfstbladeren aan de bomen, op de grond en in de capuchon van mijn jas. 

Ik hou van de herfst
Met haar gure weer maakt ze me elk jaar weer duidelijk dat het tijd is om met een dekentje voor de open haard terug te keren naar binnen, naar mezelf. Om me net als de natuur terug te trekken, zodat ik, als de tijd rijp is, in het voorjaar weer volop tot bloei kan komen.

Jij bent ook natuur
Daarom is de herfst een uitstekende periode om de balans op te maken. Vraag jezelf eens af: waar wil je naar toe met je (werk) leven. Wat zijn je dromen en verlangens? Wat als je  dat echt zou gaan doen?

 

Oei, dat is spannend
Ja, want wat áls je het echt zou gaan doen. Misschien gaat het je wel lukken? En daar zijn we stiekem een beetje bang voor. Die angst noemen we Jira. Een paar jaar geleden las ik dat ze in het Hebreeuws angst op twee manieren beschrijven: Pachad en Jira. Pachad lijkt op de angst die wij kennen, angst voor een ongeluk, ziekte, de tandarts of een monster onder je bed.  Die andere angst, Jira die kennen wij niet zo goed als woord. Jira is de angst voor je eigen kunnen en talenten. 

Maar daar hoef je toch niet bang voor te zijn?
Dat zou je denken, maar toch zijn we het allemaal een beetje. Als je iets nieuws wilt gaan doen wordt er namelijk een nieuwe bron van energie in je aangeboord, een grootsheid die we niet eerder hadden ontdekt. Door die toe te laten staat die grootsheid ineens als een olifant in de kamer. Dat is te gek, maar ook beangstigend. Om weerstand te bieden aan Jira is het belangrijk om te beseffen dat je niet in gevaar bent. Je bent alleen bang voor je eigen krachten, nieuwe kansen en mogelijkheden. Je bent bang dat je verandert.

En verandering vinden we lastig als mens
Want wat we kennen ervaren we als veilig. Maar als je altijd blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je kreeg. Zonder wrijving geen glans, zonder pijn geen groei. 

Durf Jira dus in de ogen te kijken
En als je dat doet, is het goed om eerst te ontdekken wat jouw waardes zijn. Vaak beseffen we niet hoe belangrijk het is om onze waardes te kennen. Vanuit die waardes leef je namelijk. Het kennen van je eigen waardes is een helel belangrijke stap in de ontdekkingstocht naar je dromen. Ik noem er een paar: zekerheid, uitdaging, verbinding, uniek zijn, ontwikkelen, bijdragen. Welke zijn voor jou belangrijk?

Als ik vanuit mijn waardes leef én werk geef ik geluk aan mijn bestaan
Alleen dan ervaar ik volledige vervulling, en daar wordt ik dan weer heel blij van. Gebruik de herfst om jouw waardes te ontdekken en Jira in de ogen te kijken. Wie weet wat er dan straks tot bloei gaat komen.