Vroeger was ik helemaal niet lief voor mezelf. Doorbeuken en niet zeuren was mijn mantra. Dat deed ik net zo lang totdat ik doodmoe werd en overspannen. Op dat moment moest ik wel leren om liefdevol met mezelf omgaan. Zo kwam stap voor stap ook mijn energie terug. Maar hoe doe je dat nou? Lief zijn voor jezelf. Het klinkt al snel vaag, vind je niet? Daar gaat deze blog over, hoe kun je op een gezonde manier lief zijn voor jezelf?

De energie van vrouwen is van nature lief, yin, zacht, rond en teder. Hoe is het dan gekomen dat we steeds harder zijn geworden, altijd aanstaan en altijd doorgaan? In deze extraverte maatschappij worden deze eigenschappen meer gewaardeerd dan de van nature vrouwelijke eigenschappen. Zo komen we al snel in het hoekje van zwak. Tot voor kort hadden we niet eens stemrecht, werkten we letterlijk nog achter het fornuis en hadden we geen gelijke rechten. We hebben moeten vechten om gezien en gewaardeerd te worden, en nu we dat uiteindelijk hebben weten we niet meer hoe we onze vrouwelijke aard op een evenwichtige en gezonde manier in kunnen zetten.

Daarom gaan we maar door en zeker als je naast je carrière ook nog het moederschap ambieert wordt de druk behoorlijk zwaar. Onze maatschappij heeft daar helaas nog niet de juiste voorzieningen voor zoals bijvoorbeeld in Scandinavische landen. Hier mag je langer met zwangerschapsverlof en in sommige bedrijven kantoren zijn crèches aanwezig.

De enige manier om ‘mee’ te draaien in deze maatschappij, is jezelf als vrouw uit te zetten. Zo kies je onbewust voor een meer mannelijke yang benadering: doorbeuken en niet zeuren. Het nadeel is dat dit tegen onze natuurlijke yin aard ingaat. Dat is niet vaag, maar een natuurwet: yin en yang moet in balans zijn voor een gezond en gelukkig leven. Dat betekent niet dat je alles los moet laten en je verworven vrijheid moet laten gaan. Je kunt nog steeds sterk zijn, juist door zachter voor jezelf te worden. Je kunt leren om af en toe bewust  tevreden te zijn met wat je allemaal doet en bovenal lief te zijn tegen jezelf.

Mijn vraag aan jou: geef je jezelf wel eens bewust een compliment? Nee? Dat dacht ik al, want dat voelt gek of misschien zelfs arrogant. Maar klopt dat wel? Waar staat dat je niet gewoon tevreden mag zijn over wat je doet, wie je bent of hoe je eruit ziet? Dat is niet arrogant maar pure noodzaak. Wil je in balans blijven? Dan hoort daar ook bij dat je jezelf liefdevol toespreekt, complimentjes geeft en zachtaardig bent naar jezelf.