Wil jij stoppen met denken?

Niet kunnen stoppen met denken, gedachten die over elkaar heen buitelen. Kon je soms maar even je hoofd uitzetten! Ik ken het maar al te goed. Ook ik kon vroeger niet stoppen met denken. Het leek alsof mijn gedachten de baas over me waren. Alsof mijn hoofd op ontploffen stond. Het maakte me wanhopig, een uitweg zag ik niet. Maar die was er wel. 

En die uitweg is niet ‘stoppen met denken’. Dat kan namelijk helemaal niet! Je hersenen denken, daar zijn ze nu eenmaal voor gemaakt. Met je benen loop je, je mond praat en je hersenen, ja, die denken. 

Het probleem is dat we ons denken op de verkeerde manier gebruiken. Je denken, oftewel je brein, is een prachtig instrument, speciaal ontworpen voor het bedenken van oplossingen. Hoe kun je nou uit die vicieuze cirkel van teveel denken komen? Dat vertel ik je in onderstaande tips!

Tip 1. Gebruik je brein op de juiste manier

Hoe? Door het stellen van één vraag tegelijk. Bedenk één goede vraag waar je antwoord op wilt hebben en laat je brein het antwoord zoeken. Neem even de tijd maar houdt die vraag in gedachten, het antwoord zal vanzelf komen.

Het andere ‘probleem’ wat we hebben met denken, is dat we onszelf veel te serieus nemen. We identificeren onszelf met onze gedachten en geloven alles wat onze hersenen produceren. Hoewel je wéét dat je soms bagger denkt, geloof je toch dat het waar is.

Tip 2. Neem jezelf niet te serieus

Besef je dat continue denken geen denken is maar piekeren. Neem niet al je gedachten voor waar aan en neem ze ook niet te serieus! Ik lach altijd een beetje naar mezelf als mijn brein weer aan het malen is. Dan neem ik mijzelf waar van een afstand, waardoor ik de identificatie met mijn denken kan loslaten. Daarna keer ik weer terug naar tip 1 en stel mijzelf één vraag. 

Je bent veel meer dan je denken. Je bent een mens, een lichaam, energie, een ziel. Wil je minder denken, probeer dan bewust over te schakelen naar ervaren, naar voelen en waarnemen. 

Tip 3. Word je bewust van je lichaam. 

Als je weer eens aan het piekeren en overdenken bent doe dan het volgende. Hoe voelt je lijf, hoe zit, loop of sta je? Hoe voelen je handen? Word je bewust van de aanwezigheid van je lichaam, dat helpt je uit je denken te stappen, je stapt over naar ‘voelen’ en bewust waarnemen, vanuit daar is het onmogelijk te blijven denken.

Dit kun je nog beter leren door te leren te ontspannen. Bewust leren ontspannen helpt ook je hersenactiviteit te temperen. Dan krijg je een helderder hoofd en heb je vanzelf minder gedachten! Doe ook eens de stresstest, zodat je inzicht krijgt in je stresslevel. Minder stress zorgt ook voor rust in je hoofd. 

Niet altijd makkelijk, dat snap ik. Maar ik kan het je leren! Ik geef namelijk regelmatig super gave én gratis challenges en masterclassses. Waarin ik hele waardevolle tips geef die je helpen lekker te ontspannen en stoppen met (teveel) denken!