Waarom alles begint bij zelfliefde. 

Zomer 2006. Ik was verliefd. Stapelverliefd. 

14 zomers later zijn we nog steeds bij elkaar en gelukkig. De liefde en de zomer gaan uitstekend samen. Toeval? Eigenlijk niet. Kijkend door de bril van de 5 elementenleer is het heel logisch. Niets staat op zichzelf. In de zomer is het element vuur actief, het orgaan wat daar bij hoort is je hart en het zintuig de tong. Je voelt hem al. In de zomer staat je hart snel in vuur en vlam en het hart wordt blij van de liefde. En je tong? Uhh, dat mag je zelf invullen…

De invloed van liefde op het hart

Alles vanuit de 5 elementenleer gaat over de juiste balans. Zo kan teveel liefde een negatieve invloed hebben op het hart en te weinig ook. Denk maar eens aan mensen waarvan het hart verhard lijkt, ze zijn vaak geïrriteerd, ze maken zich druk om alles en dat kan weer leiden tot hoge bloeddruk of erger. Ook al beseffen we het niet altijd, lichaam en geest gaan écht samen. Je hoofd zit nou eenmaal vast aan je lijf: alles wat je denkt en hoe je in het leven staat heeft invloed op je gezondheid. 

En hoe zit het met liefde voor jezelf?

Veel vrouwen hebben een strenge stem in hun hoofd die hen ervan weerhoudt om het leven te leiden zoals ze dat zouden willen: zelfliefde ontbreekt. Professioneel komen ze niet uit de verf maar ook privé brengt het gebrek aan zelfliefde ze weinig goeds. Zo zie je vaak dat deze vrouwen enorm verliefd worden op iemand die het niet zo goed met ze voor heeft en hun grenzen niet respecteert.

Ver-liefd

Als zelfvertrouwen en zelfliefde ontbreken zijn we geneigd die liefde waar het hart zo naar verlangt buiten onszelf te zoeken. Heel erg verliefd wordt dan ver-liefd, de ‘liefde’ (voor jezelf en je eigen grenzen) is vaak ver te zoeken. En eigenlijk is dat geen liefde, maar opvulling van een leegte die we onbewust in ons hart ervaren.  

Alle liefde begint met van jezelf houden

Als je helemaal van jezelf kunt houden, accepteer je wie je bent en hoe je bent. Als dat niet lukt ligt de oorzaak vaak in je kindertijd. Wat heb je meegekregen, welke overtuigingen heb je jezelf aangemeten en welke ervaringen heb je opgedaan? 

Als zelfliefde ontbreekt is er werk aan de winkel. Word je om te beginnen bewust van de stem in je hoofd. Zijn dat positieve dingen of kraak je jezelf af? Doe je het nooit goed en ben je pas tevreden als alles perfect is?  

Verander jouw verhaal

Als je bewust bent van deze gedachten, van jouw ‘verhaal’, dan kun je het veranderen. Geef jezelf eens een complimentje, een denkbeeldige knuffel, focus je op datgene waar je wel goed in bent. Gebruik positieve woorden. 

Lukt dat niet?

Snap ik helemaal, het heeft mijzelf jaren gekost om dat onder de knie te krijgen. Een coach heeft me geholpen. Wil jij dat ook? Maak dan een afspraak voor een gratis ‘boost your love’ sessie en app me via de chatbox hieronder met als onderwerp ‘gratis boost your love sessie’!

Ik kijk naar je uit, 

Liefs, Loes