Erkend & Geregistreerd Life Coach en Taoistisch Trainer

Waarom vaderdag eigenlijk over jou gaat.

Je kunt hem bewonderen of haten.

Je kunt hem missen of juist nooit willen bezoeken.

En misschien heb je hem wel nooit ontmoet. 

Je vader.

We hebben er allemaal één en aankomende zondag staan we daar bij stil. Maar wat als we deze dag nou eens niet bezig gaan met hoe lief, leuk, vervelend of lomp onze vader is? Wat als we ons in plaats daarvan afvragen over wie deze dag eigenlijk gaat?

Over hem natuurlijk. Het is immers vaderdag. 

Maar is dat wel zo? Gaat het niet eigenlijk over jou? Zonder deze man, was jij, mooi mens, er namelijk nooit geweest. Hij ís vader dankzij jou. Als je je vader bedankt, vergeeft of liefdevol accepteert dan doe je dat in feite voor jezelf. Of je nou wil of niet, je vader zit in je DNA, net zoals je opa en overgrootopa en al die mannen daarvoor. In Nederland vinden we het helaas niet zo gewoon om deze voorouders te eren, maar als je kunt in zien dat het niet over hen gaat, maar eigenlijk over jou, kan dat je veel opleveren.

Ik merk het als ik iemand coach. Bijna altijd besteed ik aandacht aan voorouders. Door ze uit te tekenen maak ik voor mijn coachees inzichtelijk welke bagage, karaktertrekken en ervaringen te maken hebben met onze ouders en voorouders. Elke keer weer merk ik hoe groot het effect is van deze oefening. Het geeft ze vaak inzicht, helderheid en compassie voor het verleden. Emotie komt los en vanuit hun hart komt een diepe zucht: ‘zo had ik het nooit gezien’.

Door naar het leven van je (voor)ouders, hun pijn en ervaringen te kijken begrijp je jezelf beter. Je ervaart meer liefde en compassie voor zowel je ouders als voor jezelf. Het één niet zonder het ander. Jij bént ook je ouders. En dat besef maakt jouw leven weer een stukje lichter. Er valt iets van je schouders, je kunt heel worden, pijn loslaten, vergeven en liefhebben. 

Soms vergeten we hoe belangrijk onze ouders zijn en hebben we een ‘vaderdag’ nodig om ons daaraan te herinneren.

Ja, ik doe graag mee met de 'Zen in 7 dagen' meditatie challenge!

Ja, ik doe graag mee met de 'Zen in 7 dagen' meditatie challenge!

Je bent succesvol aangemeld!

Ja, ik doe graag mee met de 'Laad je batterij op' training!

Ja, ik doe graag mee met de 'Laad je batterij op' training!

Je bent succesvol aangemeld!