Wat ik in de sauna leerde over vrouwengroepen.

 

Het regende. Ik was moe en een beetje down. 

Ik besloot mezelf te trakteren op een saunabezoek. Het perfecte tijdverdrijf voor een dag en een stemming als deze. De verfrissende menthol in mijn neus, de warme stoom op mijn lijf, ik knapte er direct van op. 

Maar er gebeurde nog iets

In de sauna was het stil, terwijl er toch best veel mensen zaten. Toch was het niet ongemakkelijk stil, eerder comfortabel en ontspannen. Het viel me op en maakte me nieuwsgierig. De sauna was donker, ik zag de silhouetten van de andere mensen met wie ik de sauna deelde. Alleen maar vrouwen: dik, dun, lang, kort, grote borsten, kleine borsten. Eindeloos veel vormen, maar toch samen één in ons vrouwzijn. 

We deelden een magische stilte

Ik voelde me veilig en gedragen en zag ook andere vrouwen ontspannen en naar elkaar glimlachen. We hoefden niets te zeggen: allemaal waren we onszelf in dit moment. We droegen elkaar en deelden gedachten die alleen vrouwen begrijpen. In stilte, zonder woorden: onze aanwezigheid was voldoende.

Ik besefte dat dit is wat een groep voor je kan betekenen

Door simpel aanwezig te zijn met andere vrouwen kun je je al gesteund voelen. Een blik of een enkel woord is genoeg. Wat een kracht, dacht ik. Een kracht die we zo hard nodig hebben in een wereld waarin het soms lijkt dat we moeten verharden om te overleven. Een wereld waarin we alle ballen in de lucht moeten houden en een (werk) leven leiden wat ons niet helemaal vervuld.  

Het deed me denken aan mijn eigen proces

Jaren geleden verruilde ik mijn zekere bestaan voor een onzekere toekomst als coach en trainer. Toen miste ik een groep die me steunde en me hielp om vertrouwen te houden in mezelf en mijn plannen. Ik voelde me alleen. Ik ging op zoek en kwam in contact met een groep vrouwen die met hetzelfde bezig waren als ik. We deelden onze twijfels, herkenden onszelf in elkaar en transformeerden samen naar sterke vrouwen. 

Inmiddels heb ik mijn eigen vrouwengroepen

En die zijn er ook voor jou. Je leest er hier alles over. Volg je hart voor vrouwen.