Wat is Taoïsme?

Als Taoïstisch trainer bestudeer ik de Taoïstische wijsheid al meer dan 20 jaar. Ik geniet ervan om deze filosofie te vermengen met mijn kennis als Business mentor. Een gouden combinatie: oosterse en westerse kennis met elkaar verbonden. Maar wat is het Taoïsme precies? En hoe kan het zorgen voor meer geluk en gezondheid in jouw leven? Ik geef je graag een introductie: 

Het Taoïsme of de Tao is een universeel principe, een Chinese levensfilosofie. Het doel van Taoïsme is het bereiken van de Tao: het in harmonie leven met het oneindige universum, om op die manier vrede te kunnen hebben met alles wat is. Tao is geen ding, maar iets dat alom aanwezig is, en tegelijkertijd veel meer is dan dat. Een begrip dat moeilijk in woorden te vatten is – iets dat je alleen kunt ervaren.

De Tao: een universeel principe

Tao betekent letterlijk ‘de weg’ of ‘het pad’. De Tao is een universeel principe, een altijd aanwezige vernieuwende energie die je in alles terugvindt. In menselijk handelen, en in de wetten van de natuur: in de constante herhaling van de seizoenen en in de zo typerende kenmerken ervan.

Herfst, winter, lente, zomer: een eeuwigdurende cyclus. Ook wij zijn Tao en hebben innerlijke seizoenen. De Tao zegt ‘alles is energie’ oftwel chi. Als jouw chi in balans is voel je je goed, niet teveel yin en niet teveel yang. Het principe wat je herkent in het bekende yin yang symbool.

Als je de Tao leert kennen en begrijpen kun je daarmee jouw fysieke, emotionele en mentale gezondheid positief beïnvloeden, en je leven en energie doelbewust naar een hoger plan brengen.

Taoïsme Amsterdam

Qigong

Er zijn diverse stromingen binnen het Taoïsme, zoals het religieus taoïsme, maar ook acupunctuur en shiatsu zijn gebaseerd op de kennis en de principes ervan.  Het concept van de Tao is moeilijk in woorden te vatten, want de Tao laat zich niet makkelijk vangen in rationeel denken, dan wordt het al snel vaag en onduidelijk. Wat mij heeft geholpen is voorbij het rationeel denken te gaan en de tao te ervaren door middel van Tao yoga of qigongs.

‘Qi’ betekent Chi/energie, ‘gong’ betekent training/oefening. Qigong is dus letterlijk een energietraining. Ik probeerde de Tao in plaats van te begrijpen te ervaren door oefeningen zoals Tao meditaties en qigongs die jij ook kunt ervaren in mijn coaching Klik hier voor een gratis inzichtsessie met mij als je ondernemer bent of wilt worden. 

Lao Tse en de Tao Te Ching

Als we iets over taoïsme willen leren, is ons belangrijkste gegeven een boek, te weten de Tao Te Ching. Het bestaat uit 81 verzen en wijsheden, gemaakt door Laozi, ook wel bekend als Lao Tze, een wijsgeer, die duizenden jaren geleden leefde.

Wat deed Lao Tze?

Er gaan vele verhalen over de Tao Te Ching, maar de algemene aanname is dat de 81 verzen eeuwen geleden mondeling zijn overgeleverd. Door sommigen wordt gedacht dat er meerdere auteurs zijn, maar meestal wordt Lao Tse (de oude meester) beschouwd als de originele schrijver.

Deze wijze, eenvoudig levende man, stond in contact met zichzelf en bestudeerde de wetten van de natuur en het leven. Daar vergaarde hij vervolgens zijn kennis en wijsheid uit. Deze kennis deelde hij met mensen die op het pad van het leven, waarop we allemaal onze eigenuitdagingen kennen, adviezen en goede raad goed konden gebruiken.

Het boek blijft verrassend actueel, het gaat over universele principes die ook nu zijn toe te passen. Thema’s die we in alle lagen en eeuwen tegenkomen. Het stelt gerust: worstelen we niet allemaal met hetzelfde? 

life coach amsterdam

De Tao-cyclus

Het boek van Lao Tse bevat dus adviezen die we kunnen toepassen op ons eigen leven. Over juist handelen, leiderschap, over je loopbaan, relaties en het leven zelf. Tao te ching betekent letterlijk het boek (Tjing) over innerlijke kracht (Te).
Een thema wat mij nauw aan het hart ligt: ik heb mijn innerlijke kracht kunnen opbouwen door de Tao, zowel mentaal als fysiek. Iets waar ik vandaag de dag nog ontzettend blij en dankbaar voor ben. 

Die oude wijze Lao Tse ontdekte de tegenstellingen van het leven: zonder nacht geen dag, zonder schoonheid geen lelijk, zonder donker geen licht, zonder boosheid geen blijdschap en ga zo maar door.

Veranderingen vinden plaats omdat ze plaats moeten vinden in een oneindige cyclus. Lao Tse zegt: doe dus maar wat minder je best, de dingen gaan toch zoals ze moeten gaan en proberen daar invloed op uit te oefenen kost alleen maar energie en is zinloos.