Wil je ook leven volgens de Tao? 3 tips.

Ik was een jaar of zeven. Op een warme zomeravond mocht ik één keer tot laat opblijven om de sterren te zien. Ik keek omhoog en al snel ging het me duizelen, die eindeloze sterrenhemel. Ik dacht voor het eerst echt na over het heelal. Niet te bevatten. Zo is het ook met de Tao, een begrip dat moeilijk in woorden is uit te leggen.⁠

Betekenis⁠
Tao wordt vaak vertaald als energie, de natuur, de weg. Maar dat is Tao niet alleen: het is de energie in zoveel verschijningsvormen achter al het leven. Het is de kracht, die maakt dat alles groeit en bloeit. Een mini zaadje ontwikkelt zich en wordt een boom. Planten, bomen en dieren groeien uit zichzelf. Dat is de magische werking van de Tao.⁠

Als je leert te leven volgens de Tao zijn er vele voordelen, je ervaart bijvoorbeeld minder stress en wordt bewuster, helderder en raakt meer in balans. Je gezondheid wordt sterker en je ervaart een natuurlijke onderstroom van rust, energie en geluk. Deze blog is wellicht een begin voor je om zo te leven. Op mijn site ontdek je nog veel meer om zo een leven te leiden. Hieronder vast 3 kleine tips die je in je dagelijks leven kunt toepassen.⁠

1. Trek je terug⁠
Trek je zo nu en dan terug uit je drukke bestaan en doe dat idealiter in de natuur. Pak je agenda en prik een dag, als dat niet lukt een halve dag, maar maak echt tijd vrij. Pak je tent, slaapzak en rugzak en slaap ergens in de vrije natuur onder de sterrenhemel of boek een mooie natuurcamping. Doe niks, wees gewoon aanwezig in de natuur en staar avonds naar de sterren.

Of maak een mooie wandeling en loop naar een stil plekje, ga tegen een grote mooie boom zitten, doe niets en ervaar de energie van het bos en de bomen. Of ga een dag naar het strand en loop naar een stil plekje in de duinen. Hoor de wind ruisen en de golven van de zee. In de natuur is de energie van de Tao gemakkelijker op te merken. Voel de energie in en om je heen, de rust, de stilte, de vogels die er zijn, en neem ook je eigen energie waar.⁠ Dat is het begin van het ervaren van de Tao.

2. Stel je open⁠
Stel je geest eens een keer open voor alles wat je zintuigen waarnemen zonder deze direct in te delen in vastliggende concepten. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je aan het mediteren bent ergens in de stilte, op het strand of in het bos. Neem je yogamat mee, ga zitten en probeer eens een boom niet in te delen als boom, de zee niet in te delen als zee. Neem het alleen maar waar en hang geen label aan wat je ziet.⁠ Zo val je samen met het nu, het enige moment wat er echt is. Besef je het verleden is voorbij en de toekomst onbekend, je hebt alleen maar nu. In het nu is het stil, vredig en val je samen met de Tao. 

3. Leer leven in balans⁠
Om de kracht van de Tao dagelijks te kunnen ervaren en toe te kunnen passen in je dagelijks leven, is het belangrijk dat je je leven in balans brengt en tot rust komt. Dat is niet altijd makkelijk in een wereld die snel gaat en vol prikkels is. Probeer kleine stapjes in je dagelijks leven te implementeren zoals een korte ademhalingsoefening gedurende je (werk) dag. Gewoon even heel bewust 2 keer in en uit ademen kan al een heel groot verschil maken, succes!

Boek hier een gratis inzichtsessie met mij als je Tao in je bizz wilt verweven, let op alleen voor ondernemers of als je wilt gaan ondernemen.