Zen zonder retraite, hoe doe je dat?

Dinsdagmiddag. Een dag als alle anderen. Mijn werk was gedaan en ik zat op mijn dakterras een beetje voor me uit te staren. De vogeltjes floten, maar ik kon er niet van genieten.

Ik baalde. Mijn buik zat vol met onrust en wat ik ook probeerde, de onrust bleef plakken als een stuk kauwgom op de stoep. Hij wilde maar niet weg. Maar ik wel. Ik wilde weg van alle stress, gekte, verwarring en beperkingen. 

Ik wilde op retraite. Ja, dat was het. Even tijd voor mezelf en voor ontspanning op zo’n prachtige zenplek in de natuur.  Maar al snel kwam de volgende gedachte: ik kán helemaal niet op retraite met alle reisbeperkingen.

Toch voelde ik me opgelucht. Mijn onrust nam af, want ik had de behoefte erachter helder gekregen. Ik wilde me terugtrekken in de de natuur en me verbinden met de elementen,  ik wilde tijd doorbrengen op een ‘zenplek’. 

En als ik niet naar de zenplek kan, dan komt de zenplek toch naar mij? Zo’n plek creëren kan ik zelf ook. Sterker nog, ik ben er best goed in.  Maar wat maakt een zenplek tot een zenplek? 

Om te beginnen is een zenplek altijd in de natuur en vanuit de vijf elementenleer wordt je plek pas echt zen als alle elementen aanwezig zijn en je je daar bewust mee verbindt. De elementen zijn water, metaal, aarde, vuur en hout. Ga dus op zoek naar een gave plek in het bos, park of desnoods je tuin, daar zijn veel van die elementen vaak al aanwezig.

Volgende stap is je verbinden met de elementen. Hoe doe je dat?

1. Aarde

Aarde is overal, doe je sokken uit en voel de grond onder je voeten kriebelen. Wandel, loop of stamp om het aarde element te voelen. Je verbinden met de aarde helpt je om het denken in je hoofd tot rust te brengen. 

2. Metaal

Metaal zit in de grond, als je goed oplet kun je, als de zon schijnt, het metaal zien schitteren. Observeer het metaal in de grond, graaf een kuil, zie het in kiezelstenen en herken het in je fiets, of misschien wel in het schaartje of mesje wat je bij je draagt in je tas. 

3. Hout

Hout is volop aanwezig in de vorm van bomen, struiken en planten. Laat het hout door je vingers glijden, voel de jonge twijgjes, oude boomstammen en alles ertussen in. Voel het element hout in je lichaam door je eens lekker uit te strekken of een yoga oefening te doen. 

4. Water

Het water element zie je in het water van een beekje, de zee, vijver of meer. Drink veel water, ga zwemmen of pootje baden en laat het water je van binnen en buiten schoon spoelen.

5. Vuur

Vuur vind je in warmte, de zonsopkomst of de zonsondergang. Voel de zonnestralen op je huid, je hoofd en laad je hart verwarmen. Stel je voor hoe de warmte van de zon al je zorgen laten smelten.

En nu? Wat ga je er ‘doen’? Een paar ideeën:

1. Mediteer

Verbind je met de elementen en laad jezelf helemaal op. Om je op weg te helpen heb ik een meditatie voor je gemaakt. Je kunt hem hier luisteren.

2. Pluk een veldboeket

Er staan prachtige bloemen in de natuur, neem een schaartje of mesje (metaal) en een tas mee en je kunt helemaal los. Wil je je gratis bos bloemen aan laten sluiten bij de elementen, zorg dan dat de kleuren, geel (aarde), blauw (water) groen (hout) wit (metaal) en rood (vuur) in je boeket terugkomen.

3. Plan een mini avontuur

Plan een mini avontuur en laat je inspireren door de elementen. Alleen al de gedachte aan iets nieuws en onbekends kan een heerlijk zen gevoel geven. Ga bijvoorbeeld wild zwemmen (element water) of wild kamperen (aarde, vuur en hout) in de natuur. 

4. Ga picknicken

Ga picknicken (aarde) op je zen plek, neem een deken mee en wees creatief om alle kleuren en elementen in je picknick terug te laten komen. 

5. Ga kanovaren of suppen

Ga op een onbekende plek kanovaren of suppen (water), dat kan op heel veel plekken in Nederland. Ervaar het ultieme zen gevoel door het geluid van het kabbelende water. Dat kalmeert de geest en voor je het weet ben je weer helemaal opgeladen.

Heb jij een zenplek? Laat me in de comments hieronder weten waar en wat je er doet!