Zomervoer?

Het is zomer. Tijd van zon, zee, strand en vuur…

Volgens de 5 elementenleer is het element vuur in de zomer namelijk hartstikke actief. De organen die aan vuur gekoppeld zijn, zijn het hart (yin orgaan) en de dunne darm (yang orgaan). Zie deze organen als een broer en zus, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. 

In het hart woont je ‘Shen’, oftewel de geest of ziel. Wat jou voedt en gelukkig maakt in de zomer voedt ook jouw ziel. Best belangrijk dus. Stem je in de zomer je emotionele, spirituele, mentale en fysieke voeding af op het element vuur, dan doe je daarmee je ziel, je hart en je dunne darm een groot plezier. 

Maar hoe doe je dat? 

1. Mentale voeding

Word je bewust van je gedachten. Welke aard hebben je gedachten meestal? Zijn het gedachten die je in vuur en vlam zetten en je hart ‘verwarmen’? Gedachten die een glimlach op je gezicht toveren? Of is het juist andersom en verlies je je in gepieker?

Dat laatste levert je weinig tot niks op en kost ook nog eens bakken met energie. Een van mijn Taoïstische leraren vertelde mij dat piekeren zelfs 75% van je chi (energie) kost. Zonde! Ik heb me daarom aangeleerd om elke keer wanneer het piekeren de kop op steekt, op zoek te gaan naar positieve gedachtes. Affirmaties, dat zijn positieve en bekrachtigende zinnen, kunnen je hierbij helpen.

Zelf gebruik ik mijn zelf verzonnen 360 graden methode. De wat? Juist, de 360 graden methode. Dit houdt in dat ik exact het omgekeerde denk van mijn piekergedachte. Stel je piekergedachte is ‘ik krijg geen baan’, ‘ik heb geen geld’ of  ik vind nooit wat ik zoek. Dan denk én zeg je in je hoofd: ‘ik vind een baan’, ‘ik heb genoeg geld en bereik moeiteloos wat ik zoek’.

Probeer maar eens. Even volhouden en je zult zien, je sombere gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.  

2. Fysieke voeding

Zomerse temperaturen gaan gepaard met hitte. Het vuur in ons ontvlamt. Te veel vuur is niet goed, dus om in balans te blijven doe je er goed aan om in de zomer koelende voeding te eten. Vuur wordt namelijk geblust door het element water. Eet dus vooral lekker veel zomers fruit, salades en kleurrijke watermeloen smoothies met frisse komkommer. Vermijd waar mogelijk yang (hitte, vurig) eten zoals scherpe kruiden. 

Let wel op. Kom niet in de verleiding om de hele dag ijs, smoothies en salades naar binnen te werken. Dan ontstaat er energiegebrek omdat je lichaam te veel wordt afgekoeld. Je hebt namelijk wel nog vuur nodig om je spijsvertering op gang te houden. IJsblokjes zijn sowieso een no go. Je maag krijgt er energetisch een dreun van en onttrekt energie aan je om dat op te vangen. 

3. Emotionele voeding

Je dunne darm helpt je voeding te verteren en scheidt het zuivere van het onzuivere. Dit gegeven kun je ook toepassen op je emotionele voeding. 

De energie van vuur uit zich bij mensen door enthousiasme, activiteit, warmte en vrolijkheid. Ga eens na voor jezelf. Word jij gevoed door de mensen om je heen? Het hart opent zich via de communicatie. Hoe praten jullie? Verbindend of met net iets teveel vuur in de vorm van kritiek en scherpte? Zijn jullie enthousiast over datgene wat jullie elkaar vertellen, leef je mee en opent het hart zich naar de ander? Spreek je af om leuke activiteiten samen te ondernemen zoals sporten, naar een museum gaan of een terrasje pakken?

Het vuur element in jou geniet daar enorm van. Blijf deze zomer niet aan de oppervlakte, maar open je hart en voed je ziel met je (nieuwe) vriendschappen.

4. Spirituele voeding

In het hart woont je ‘Shen’. Je Shen wil niets liever dan dat jij je innerlijke stem volgt. Ze fluistert je door synchroniteiten, verlangens en dromen in waarom jij hier op aarde bent. Je Shen krijgt ruimte als jij je hart opent en je niet alleen laat leiden door gedachten, maar ook luistert naar de wijsheid van je innerlijke stem.

In veel Aziatische landen mediteren en aanbidden ze goden in de tempel om zacht en open te blijven. Een van de bekendste goden is Kuan yin. Ze is een prachtige bodhisattva en wordt ook wel de godin van de compassie genoemd.

Ik kwam in aanraking met Kuan Yin toen ik voor mijn taoïstische training in China was. Ik had grote moeite om een god te aanbidden. Mijn lerares hielp me. Zij vertelde dat we allemaal een Kuan Yin in ons hart hebben. Het beeld van Kuan Yin weerspiegelt dus de Kuan Yin in jou!

Sindsdien voed ik mijn Shen door regelmatig contact te maken met mijn Kuan yin: ik leg liefdevol een warme hand op mijn hart, glimlach en stel me open. Ik vul mijn hart met compassie, en alleen daardoor hoor ik (weer) mijn eigen stem.

Fijne zomer!

Loes